Behandeling voor uw hond/kat

Behandelingen op maat

Tijdens een behandeling gebruik ik verschillende behandelmethodes en manuele technieken. Afhankelijk van wat jou hond of kat nodig heeft word er een behandelplan op maat gecreëerd. Ieder dier is uniek, daarom is het van groot belang dat de behandeling steeds afgestemd is aan de noden van het dier.

De basis van iedere behandeling is osteopathie. Hiernaast gebruik ik ook andere behandelmethodes en manuele technieken om tot het beste resultaat te komen.

Behandelmethodes voor honden en katten waar ik o.a. mee werk zijn:

- Osteopathie

- Cranio sacraal

- Massage

- Fascia release

- Hirudotherapie (bloedzuigers)

Osteopathie

 

 

 

Osteopathie is een holistische geneeswijze, die het lichaam als een geheel ziet en naar balans streeft. Alle structuren in het lichaam staan met elkaar in verbinding. De oorzaak van de klacht word onderzocht en behandeld door manuele technieken. Er word naar het dier in zijn geheel bekeken. Vaak is het zichtbare probleem niet de oorzaak van de klacht. Als osteopaat gaan we op zoek naar deze verstoorde keten en de primaire schakel. 

 

Van alle vormen van manuele geneeskunde staat osteopathie het dichtste bij de grondgedachte 'alles wat leeft stroomt'. A.T. Still, grondlegger van de osteopathie, hechtte een groot belang aan de onderlinge afhankelijkheid en samenhang van de verschillende lichaamssystemen.

De osteopathie is gebaseerd door vier basisprincipes: eenheid van het lichaam, alles wat leeft stroomt, structuur en functie en het zelf genezend vermogen van het lichaam.

Het lichaam is een eenheid

Osteopathie beschouwt het lichaam als één geheel dat ook functioneert als één geheel. Elk deel van het lichaam heeft een relatie met elk ander deel van het lichaam en heeft daardoor ook een invloed op elkaar. Dit zowel fysiek, mentaal als op emotioneel vlak.

De osteopaat werkt in op 3 systemen die elkaar beïnvloeden en in harmonie moeten kunnen samenwerken:

  • Het pariëtale systeem: het bewegingsapparaat, bestaande uit spieren, pezen, botten, gewrichten, ligamenten. Dit systeem maakt bewegingen mogelijk.
  • Het viscerale systeem, omvat alle organen (met omringde fascia, bloedvaten, lymfe & zenuwen).
  • Het Cranio Sacraal systeem: omgeven en beschermd door de botten van de schedel (cranium) en de wervelkolom tot het heiligbeen (sacrum). Binnen dit systeem bevindt zich het zenuwstelsel en de circulatie van het hersenvocht.

Deze systemen kennen een zekere mate van beweeglijkheid ten opzichte van elkaar en ten opzichte van de ruimte waar ze zich in bevinden. Deze beweeglijkheid is nodig voor een goed functioneren van het lichaam.

Osteopathie legt relaties tussen deze systemen en geeft vitaliteit en mobiliteit terug aan het lichaam zodat ze terug in harmonie kunnen samen werken.

Een voorbeeld hiervan is dat een verminderende beweeglijkheid van een orgaan kan zorgen voor een geblokkeerde wervel.

Alles wat leeft stroomt

Elk weefsel in het lichaam is afhankelijk van een goede doorbloeding. Dankzij een goede doorbloeding kan het weefsel optimaal functioneren. Stilstaand water wordt troebel en is een bron van besmetting. Dit is ook zo in ons lichaam. Wordt de circulatie belemmerd, dan wordt het weefsel ziek. De belemmering wordt gezocht in spanningen van spieren, fascia, ligamenten, blokkades van gewrichten, verminderde beweeglijkheid van organen,...

De bloedsomloop verzorgt alle lichaamsweefsels door het aanvoeren van zuurstof, voedingsstoffen, hormonen en enzymen, en zorgt voor de afvoer van afvalstoffen. Hormonen worden via het bloed getransporteerd, waar ze hun unieke werking uitoefenen in de regulatie van lichaamsprocessen.
Door het lymfevatenstelsel worden grotere moleculen terug naar de bloedsomloop gebracht, en wordt de immuniteit geregeld.
Het zenuwstelsel zorgt met steeds fijner vertakkende zenuwbanen voor de aansturing en informatieoverdracht van tal van lichaamsfuncties. Hersenvliezen en ruggenmergvliezen, waarbinnen de hersenvloeistof circuleert, zorgen voor een constant vernieuwend, gebalanceerd milieu waarin de hersenen en het ruggenmerg kunnen functioneren.

Structuur en functie

De structuur bepaald de functie en de functie bepaald de structuur. Dit wil zeggen dat een verstoorde functie leidt tot een verstoorde structuur, een verstoorde structuur leidt tot een verstoorde functie.

Wanneer er nu een bewegingsbeperking is spreken we van een functioneel probleem dat op te lossen is met osteopathie. Het lichaam zal dit eerst proberen te compenseren. Wanneer compensatie niet meer mogelijk is, ontstaat er een structureel probleem waardoor weefsels worden aangetast en het lichaam ziek wordt.

Het zelf genezend vermogen van het lichaam

Het lichaam bezit de kracht om zichzelf te verdedigen en te genezen na ziekte. Na een behandeling is het lichaam in staat om te reageren op de aangebrachte veranderingen waardoor verbetering van de klacht kan optreden.

Wanneer blokkades worden weggenomen word het ontspannings- en verteringssysteem meer actief. Dit zorgt ervoor dat het lichaam in staat van rust en herstel terecht komt.

Het doel van osteopathie is het herstellen van bewegingsbeperkingen en disbalansen in deze systemen. We (her)activeren het zelf herstellend vermogen van het paard. Op die manier verbetert de functie en beweeglijkheid en verminderen zo de klachten. Daar waar de vitaliteit en mobiliteit weer herstelt, wordt de circulatie weer mogelijk.

Cranio sacraal

Cranio Sacraal therapie is een onderdeel van de osteopathie. Het Cranio Sacraal systeem bestaat uit de hersenen, ruggenmerg, het dikke vlies dat daar omheen zit (dura mater) en het hersenvocht dat tussen de twee vloeit. Het geheel wordt omgeven en beschermd door de botten van de schedel, wervelkolom en het heiligbeen. Binnen dit systeem bevindt zich ook het zenuwstelsel. Het is een behandelwijze die met uiterst zachte technieken (geen manipulaties, wel mobilisaties) de blokkades van schedel tot wervelkolom opheft zodat het hersenvocht, dat door die wervelkolom stroomt, vrij kan bewegen. 

Zoals ons hart het bloed door de aderen pompt, zo pompen de hersen het hersenvocht vanuit de schedel via het ruggenmerg naar het heiligbeen en weer terug. We kunnen dit ritme beschouwen als de ademhaling van het zenuwstelsel. Alle botten van de schedel tot het heiligbeen bewegen mee met het cranio sacrale ritme. Een blessure of trauma kan dit ritme verstoren en voor spanningen zorgen. Het doel is om het ritme van het cranio sacrale hersenvocht terug in evenwicht te krijgen.

De behandeling bestaat uit specifieke handgrepen en nodigt het lichaam uit weer zo goed mogelijk te gaan functioneren en het zelf herstellend vermogen te stimuleren.

Cranio sacraal levert een goede bijdrage aan de gezondheid. Iedere hond of kat heeft er baat bij. Zowel preventief als bij een blokkade of klacht. Maar ook bij gedragsproblemen, na een trauma of bij onzekerheid/angst.

Cranio sacraal therapie kan o.a. ingezet worden bij:

  • Stress (spanning).
  • Na een trauma.
  • Gedragsproblemen.
  • Algemene stijfheid
  • Nekpijn
  • Hoofdpijn.
  • Onzekerheid
  • Angst en onrust.
  • Verlatingsangst.
  • Zintuigelijke problemen
  • Neurologische klachten.
  • Evenwichtsproblemen.
  • Spijsverteringsklachten
  • Vacht problemen
  • Concentratieproblemen.
  • Allergie